STRETCHING

Snabba tips för att töja piercings

 • Töj inte en örsnibb eller annan mjuk vävnad snabbare än 1mm per minst 6 veckor.

 • Töj inte någon broskpiercing snabbare än 1mm per minst 2-3 månader.

 • Hoppa inte över storlekar eller tvinga in ett smycke i en piercing.

 • Använd inte tapers eller spiraler i akrylplast för att töja, ökningen är alldeles för brant och kan orsaka slitageskador.

 • Töj inte med utvändigt gängade smycken, pluggar med större ytterkanter, eller silikon.

 • Om smycket inte glider lätt in, då är din piercing inte redo för att töjas.

 • En korrekt utförd töjning skall inte göra hål på huden. Om det blöder så har huden spräckts.

Att töja läkta piercings är ett av de mest populära och enklaste sätt att avnjuta sina piercings. Tyvärr är informationen om ämnet blandat, så vi har här samlat info relaterat till töjning tillsammans med vår egen erfarenhet.
Tänk på att vi på Barbarella Body Piercing erbjuder gratis isättning och töjning när ni köper smycke hos oss.

Smycken för piercings kommer i en mängd storlekar, utföranden och material, men inte alla är lämpliga för att töja. Så vad för material är säkra för att töja? Icke-porösa, icke-organiska material är bäst, där ytan är slät och avsedd för ändamålet. Materialet för att töja hål bör anses vara detsamma som för de flesta nygjorda piercings, invändigt gängade eller helt utan gängor. Pluggar eller tunnlar bör vara single-flared (där ena änden är rak eller rundad), då smycken som är double-flared är större i ytterkanterna än själva bärytan.

Lämpliga material för att töja är:

 • Glas
 • Implantat-graderat stål
 • Implantat-graderat titan
 • Guld (14K eller högre)

En del material är farliga att töja med och bör undvikas, som t.ex.:

 • Akryl och plast
 • Silikontunnlar
 • Material som är pläterade, inklusive guldpläterat, eller andra material som har en färg eller yta som kan skavas av.

Andra material kan vara lämpliga beroende på typ av piercing och smycke. Material som trä, andra organiska material som horn och ben och metallvikter (mässing, koppar, silver) bör endast bäras i helt läkta piercings och bör inte användas för att töja. Om ni är osäkra om material eller smyckestyp är lämpliga för att töja med, kom förbi och prata med en piercare.

Många material kan vara irriterande eller skadliga för piercings om de används för att töja med. Undvik alla former av plast, inklusive akryl, utvändigt gängande smycken, pluggar/tunnlar som är double-flared, silikon och organiska material.
Att töja med olämpliga material eller smycken kan orsaka slitageskador, allergiska reaktioner och andra komplikationer som kan leda till ärrvävnad, blow-outs, migrering, bortstötning, förtunnande av hudvävnad och i sällsynta fall, att man förlorar piercingen helt och hållet.

Töj ALDRIG med silikontunnlar. Silikon har en naturligt tarvlig yta och kan orsaka kraftig svullnad och slitage om det används för att töja. De utvidgar heller inte hålet jämnt, utan skapar mer tryck på specifika punkter, vilket kan leda till ärrvävnad och/eller tunnare hudvävnad. Smycken i silikon är lämpliga att bäras endast i helt läkta piercings.

Då problem uppstår

Allergiska reaktioner

Oavsett vilket material du använder under töjning, kan en allergisk reaktion alltid uppstå. Mänskliga kroppar är alla unika och alltid föränderliga. De kan reagera på i princip vad som helst, även om det är lågallergent, även om dina kompisar kan använda det, även om du kunde använda det förra året. Även förändringar i din hälsa, miljö och livsstil kan påverka din kropps tolerans mot främmande material. Så länge du håller koll på din piercing och är medveten om den, bör du snabbt märka vad som fungerar för dig och vad som inte gör det.

Skulle din piercing plötsligt börja klia, svullna upp, få utslag, bli röd, varm eller utsöndra klar vätska, ta genast ur ditt smycke och byt! Sätt istället i något mindre reaktivt om möjligt (glas, 316L stål, niobium, titan) eller lämna ditt hål tomt om din kropp känner att det är bäst. Blötlägg din piercing i saltlösning ett par gånger om dagen tills det blivit bättre (1/4 havssalt och 2 dl varmt vatten i ett glas). Detta hjälper till att dra ut eventuell vätska eller kemiska rester i huden samtidigt som det lugnar ned vävnaden och hjälper till att påskynda läkningen.

Undvik kemiska tvålar (antibakteriella inkluderat) och lösningar om du har en allergisk reaktion.  Att tillföra extra kemikalier kan förvärra problemet. Pröva med att spola rent med saltlösning. Mjölkbaserade tvålar kan ibland vara till hjälp, då de mildrar reaktioner från syrablandningar. En del personer har haft en del tur med kortisonkrämer på allergiska reaktioner; andra får mer problem av dem.  Använd ditt omdöme och lyssna på din kropps egna reaktioner.

Slitning / Blow-outs

Om du sliter hål i en piercing under stretchning vet du det oftast med en gång.  Det blöder oftast och den där delen som var så svår att trycka igenom för en stund sedan glider plötsligt igenom med lätthet.
Om detta inträffar, blötlägg din piercing med saltlösning (se beskrivning ovan) under några dagar eller tills det blir bättre. När det inte längre bildas sårskorpor kan du massera huden med jojobaolja, vitamin E eller kakaofett några gånger om dagen. Detta påskyndar läkningen och mjukar även upp eventuell ärrvävnad under utveckling.

En blow-out är en ojämn distribution av hud och/eller ärrvävnad som uppstår från att stretcha för långt och för fort. Det kan se ut som att din piercing vänt sig ut-och-in. Metoderna med blötläggning och massage som beskrivs här ovan kan komma till hjälp, men du kan ändå få permanent ärrvävnad. När det väl är läkt, starta din stretching från andra hållet, så att du ”stoppar in” den överflödiga vävnaden.
Skulle du slita hål eller få en blow-out, ta det som en påminnelse att stretcha långsammare nästa gång.

Några enkla råd som kan hjälpa dig på vägen

> Värme. Det bästa tillfället att stretcha är efter ett varmt bad eller dusch, eller efter att ha använt varma kompresser på området. Värmen gör att vävnaden expanderar och mjukas upp, vilket gör din hud lättare kan stretchas och gör det mycket mer bekvämt. Det hjälper också till att öka cirkulationen, vilket påskyndar läkning.

> Glidmedel. Genom att smörja in en ledsticka eller ett smycke underlättar du isättning och minimerar både smärta och slitning. Vattenbaserade/-lösliga glidmedel har minst risk att irritera och är lättast att tvätta bort efteråt. Silikonbaserat glidmedel kan vara effektivare för piercings i eller i närhet av slemhinnor.
Oljebaserade medel, som Vaselin och olivolja, kan även användas men kan efterlämna en oljefilm som kan hålla syretillförsel och rengöringsvätskor borta, så tvätta rent ordentligt efteråt.

> Rengöring. Det är av största vikt att du håller dina piercings rena medan du stretchar. Bara för att den var läkt innan betyder det inte att du kan låta den vara smutsig utan att riskera irritation eller infektion. Proceduren under en stretching skapar irritation och små, små slitningar i huden, vilket lämnar öppningar för bakterier. Antibakteriell tvål i duschen tar inte bara död på dessa bakterier, utan avlägsnar även döda hudceller som får dina hål att klia och lukta illa.

> Tålamod. Än en gång; Ta det långsamt! Tålamod och tid är nyckeln till hälsosam och lyckad stretching. Detta är inte en tävling för snabbhet och storlek, utan ett interaktivt experiment med din kropps gränser och hur man kan utöka dem. Hitta det som fungerar för dig och håll dig till det.

>Försiktighet. Förutsätt aldrig att det är vändbart. Det finns ingen satt storlek eller tidsgräns som skiljer vad som kan krympa och vad som inte kan. För de flesta personer börjar deras hål att dra ihop sig omedelbart efter att smycket plockas bort, speciellt om de är irriterade. Likväl bör du aldrig genomgå någon form av kroppsmodifikation utan förtanke och insikten att du och din kropp inte kommer att vara densamma igen.
Modemässigt som det för stunden är, så är kroppsmodifikation inte en trend utan ett väsentligt sätt att vara.