EFTERVÅRD

När din scarification är utförd hos oss kommer du att gå ifrån studion med ett förband. Ta försiktigt bort det efter ca 4-6 timmar och tvätta med svalt vatten och en mild tvål. Skölj sedan ordentligt och klapptorka med pappershandduk av engångstyp.
Rengöring är enklast gjort i duschen.

 • Tvätta alltid händerna innan du skall rengöra din scarification.
 • Rengör ditt nya sår 3-4 gånger om dagen första 3-5 dagarna med en antibakteriell tvål för att förhindra en infektion i de exponerade områdena.
  Efter 3-5 dagar kan du rengöra 2 gånger om dagen, eller efter behov. En gång på morgonen och en gång på kvällen.
 • Skrubba INTE tvärs över den öppna huden/sårytan. Detta kan resultera i oönskade och ojämna ärr.
 • Löddra upp tvålen i rena händer och tvåla försiktigt in det i såret. Skölj rent ordentligt med rent vatten och upprepa processen. Skölj ännu en gång och klapptorka försiktigt med en ny pappershandduk.
 • Efter att du rengjort ytan, applicera ett lager vaselin över hela sårytan. Se till att applicera vaselinet längs med sårytan och inte tvärs över.
 • Täck sedan över din scarification med cellofanplast och tejpa ändarna så att det är lufttätt.
  Vaselinet under plasten hjälper till att motverka infektion från den icke-sterila plasten. Täck inte över plasten för hårt, då detta kan förhindra att din scarification bildar ärrvävnad uppåt. Låt plasten sitta tills nästa rengöring.
  Det är viktigt att hålla området fuktigt genom att ta bort lufttillförseln.
  Genom att inte låta området torka tvingar man kroppen att läka med ny ärrvävnad, då den är oförmögen att bilda nya och friska hudceller under en frånvarande sårskorpa.
 • Linda inte plasten för hårt. Det är viktigt att lämna plats för ärrvävnaden att resa sig.

Fortsätt med dessa steg under första 10-14 dagarna av läkningscykeln.
Det kan förekomma irritationer i form av varm, kliande rodnad under plasten, speciellt om man inte rengör och byter förband ordentligt. Detta är normalt och bör endast ses som en irritation, men om du störs för mycket av det kan du sluta med plastförbandet. Detta kan dock leda till mindre önskad resning och ärrvävnad i slutresultatet.

Din kropp kommer allt eftersom (ca5-6 veckor) att generera tillräckligt med ärrvävnad för att täcka öppna sårytor och vid denna tidpunkt kan du välja att gnida, klia och på andra sätt irritera din scarification för att på så sätt bygga upp ännu mer ärrvävnad utan större risk att få ojämna linjer. Det är dock extremt viktigt, om man gör detta, att man gör det över HELA delen, annars kan man få ett ojämnt resultat i resningen.

I slutändan så är graden av hur mycket ärrvävnad du får beroende av dina arvsanlag. Alla ärrar olika mycket. Hur mycket man ärrar påverkas även av placeringen av din scarification. Sitter den över flera, eller olika, muskelgrupper i rörelse kan vissa områden ärra mer då då de blir naturligt irriterade från daglig rörelse.

Se även till att hålla området runt din scarification rent och se till att tvätta händerna innan du vidrör din scarification.
Det är väldigt viktigt att hålla det rent, speciellt efter att man irriterat den, för att minimera risk för infektion.
Tänk även på att hålla rent omkring dig. Byt sängkläder ofta och se till att inga eventuella husdjur håller till i sängen, då det finns bakterier på husdjur som man inte vill få in i ett öppet sår.
Läkningstiden varierar oerhört beroende på typ av scarification och placering.
Den initiala läkningstiden tar ungefär 6-8 veckor, medan slutresultatet för din scarification ka ta flera månader för att bli fullt utvecklat.

När vi har slutfört din scarification är det ditt ansvar att rengöra och, om du så väljer, att irritera in scarification.

Kontrollerad irritation