SCARIFICATION

Scarification är den kreativa och artistiska applikationen av ärr under kontrollerade former för att uppnå ett estetiskt eller spirituellt resultat. Det är något helt annorlunda än självplågning i kroppskonstvärlden då det är främst för estetiska skäl än en sätt att bearbeta obehag och stress.

Många som gör denna form av kroppsmodifikation gör det som ett sätt att markera en genomgångsfas i deras liv. Även om många påstår att scarification inte gör mer ont än en tatuering, så är det på något sätt mer intensivt för de flesta och har en stark symbolisk mening för dem och ofta för deras nära också.

Procedurer
Det finns olika typer av scarification, där cutting är en av de tre vanligaste (se även Skin Removal och Branding).
Det går ut på att man skär i huden utmed en färdig design med skalpell, för att kroppen skall skapa det färdiga resultatet med ärrvävnad.

Man skär generellt inte djupare än 3mm beroende på vart på kroppen man arbetar. Det kan även göras bredare utan att skära djupare. Tanken är att skapa ett jämt och konsekvent skär utan att ta bort någon del av huden. Eftervården är mestadels beroende på önskat slutresultat och artisten bör kunna rekommendera lämplig eftervård för det önskade resultatet.

Hur mycket en scarification känns är så klart olika från person till person, men brukar jämföras med känslan från en tatuering. Tillit till artisten, en bekväm plats för designen och att inte titta på när skärjobbet utförs hjälper att minska känslan något.

Målet för en scarification är att få ärrvävnad som reser sig, helst keloidärr, men de flesta läker till hypotrofisk ärrvävnad. Många njuter mycket av sina läkta scarifications, då de får en mer tredimensionell känsla än säg en tatuering.
En tumregel är att ju mer pigment man har i huden, desto bättre förutsättningar har man för att få kraftigare ärrvävnad än ljusare hud.

Historik
Scarification finns i de flesta stamkulturerna runt om i världen.
Fram tills nyligen, i moderna västvärldens kroppskonst, utfördes detta mestadels i en S&M-miljö. Detta ändrades dock då majoriteten av personer intresserade av kroppsmodifikation har haft liten till ingen kontakt alls med S&M-rörelsen, och många skaffar dessa typer av modifikationer av rent estetiska skäl.

Relaterade risker
Den största risken är den estetiska. Scarification, cutting, removal och branding är långt ifrån precisa konstformer, och då efterfrågan för scarification är så mycket mindre än säg piercing, så är de flesta artister helt enkelt inte så pass erfarna. Med detta sagt så har även erfarna artister problem med att få konsekventa resultat då det finns så otroligt många faktorer som spelar in under läkningen. För att kompensera för detta känner många artister att det är ansvarsfullt att hålla sig till enkla geometriska mönster, än att komplicerade och detaljrika mönster.

Det finns så klart även en risk för infektion, som med all form av kroppsmodifikation, men den minimeras med en god eftervård.
Felaktig teknik, som att skära eller bränna för djupt, kan vara extremt farligt, så var noga med att er artist vet vad de gör.

När det gäller den estetiska risken så är det inte artisten som skapar ärret, det är er kropp. Alla ärrar olika, så en teknik som fungerar jättebra för en person kan komma att se fasansfullt ut på en annan.

En del kroppsdelar ärrar mer visuellt än andra. Ideala placeringar inkluderar överarmar, bröst, skuldror, skinkorna och pubis. Ben är svårare att få bra märken på. Var som helst på kroppen där det finns mjukare hud eller mer fett undertill är det lättare för huden att separeras och lämna bredare ärr. Ju mer framhävande muskulatur, desto tightare hud, vilket lämnar mer tydliga ärr.
Scarifications över ytliga nerver, senor eller blodkärl är svårare och kan vara direkt olämpliga för många personer.

Kort sagt finns det inga garantier när det gäller scarifications. Det är organiska modifikationer i motsats till en exakt modifikation som t.ex. piercing.
Slutresultatet kan variera beroende på placering, hudtyp, kroppsfett, skötsel och så vidare. Tyngdpunkten bör ligga på själva upplevelsen från en scarification, än enbart på själva slutresultatet.

Vidare till Eftervård ->