TIPS OCH SUNT FÖRNUFT

Havssaltlösning

Varma saltlösningsbad kan vara bra komplement till att läka piercings. Det hjälper till att dra ut vätska, mildra irritationer och kan förebygga infektioner. De hjälper även till att stimulera cirkulationen i området vilket kan påskynda läkningen. Du kan använda saltlösningsbad för generell läkning, för att ta bort torkad vätska innan rengöring eller en del aktiviteter och för att mildra eventuella irritationer och infektioner.
Vi rekommenderar att du blötlägger din piercing under flera minuter (10-15) minst en gång om dagen och oftare om du har problem med läkning. Snabba blöttläggningar på 1-2 minuter kan vara mildrande och sköna mellan normala tvättillfällen.

Havssalt, utan jod, fungerar bäst då det är renast. De flesta bordssalter innehåller extra kemikalier (aluminium, magnesium, jod osv.) vilket kan irritera och svida, samt dextros (socker) som kan orsaka svampinfektioner. Många jodfria salter och koshersalter är naturliga havssalter. Läs innehållsförteckningen: om det endast innehåller sodiumklorid (salt) och eventuellt någon form av kalcium (-fosfat eller -silikat för att minimera klumpar) så är det bra.

För att blötlägga: Lös upp en 1/4 tesked havssalt i ett glas med 2,5 deciliter varmt vatten (destillerat om möjligt). En starkare lösning är inte bättre och kan faktiskt vara skadligt för din piercing. Vinkla glaset och håll det över din piercing 10-15 minuter, men se till att hålla lösningen varm hela tiden.
För piercings i ansiktet eller i öronen kan ett shotglas vara enklare, alternativt sterila kompresser från Apoteket som man blöter och håller emot. Med kompresser kan man behöva byta ut dem oftare då de svalnar snabbare. Efter att du blötlagt din piercing, skölj med vatten och torka torrt med en ren handduk eller pappershandduk.

FÖLJANDE BÖR INTE ANVÄNDAS

Alkoholbaserade produkter
Alkohol är på tok för starkt och kan både irritera och torka din hud och därigenom förlänga läkningen. Det kan även bränna och svida och kan eventuellt inte vara så effektivt mot bakterier (när det används ytligt) som man tidigare har trott.
Undvik Klorhexidin, Alsolsprit/lösning och Desivon för daglig och regelbunden rengöring av piercings.

Väteperoxid
Väteperoxid tar död på många bakterier, men förstör även den friska huden runt piercingen. Använder man det under en längre tid kan det kan det till och med hindra din piercing från att läka. Undvik det på alla sätt!

Antibiotiska salvor
Dessa verkar inte längre än två veckor, då din kropp blir mer tolerant mot antibiotikan under den tiden. Just detta gör dem värdelösa när det gäller läkning av piercings. De innehåller även stor andel vaselin, vilket håller syre borta från piercingen och skapar en perfekt och varm miljö för bakterier att frodas i. Den feta barriären gör även att vatten och rengöringsvätskor inte kan nå piercingen effektivt, vilket gör den omöjlig att rengöra.

Hibiscrub
Denna lösning används vid första hjälpen och vid operationer, men skall inte användas till eftervård av piercings. Den är på tok för stark och kan förlänga läkningen.

<- Tillbaka till Skötselråd