SEPTUM

Septumpiercings har funnits längre än vad som finns dokumenterat. Den blev en prototyppiercing för stammar och urinvånare då den har chockerat upptäcktsresande från västvärlden ända sedan 1500-talet och den chockerar fortfarande i dagens samhälle. Bortsett från vanliga fördomar kring piercings, blir ibland betraktare av septumpiercingen störda av idén att den går igenom ”benet” i näsan och att den måste vara fruktansvärd att få utförd. Inget av påståendena är sanna. Det är faktiskt som så, att väl utförd vidrör inte septumpiercingen brosket i näsan och är oftast väldigt enkel att läka.

Om du sträcker din överläpp ner över tänderna (inte med händerna), så sträcks dina näsvingar ut också. Om du i denna position nyper din septum med spetsarna på dina pekfingrar kan du känna det hårda brosket uppåt och den tjockare hudvävnaden i botten av septumen. Mellan dessa två kan du känna en bit tunnare, mjukare hud och det är där vi sätter septumpiercingen. Placeringen är oftast längre fram mot nästippen, men detta kan variera från person till person. Alla har en så kallad ”sweet spot”, där huden är mjuk och flexibel och det är där piercingen gör minst ont och tar kortast tid att läka. Läkningen bör vara över inom 6 – 8 veckor.

Själva proceduren varierar med varje bodypiercer. Vissa har dig liggande ned, med piercern lutandes över ditt huvud och andra har dig sittandes eller halvsittandes. Många piercers tvättar området och låter dig sedan sträcka ut dina näsvingar för att kunna känna den mjukare vävnaden. Sedan håller de ett ihåligt mottagningsrör på andra sidan av septumen och skapar ett mottryck, samtidigt som de fixerar vinkeln med nålen på andra sidan. Samtidigt som du andas ut görs själva sticket in i mottagarröret och sedan sätts smycket i bakändan av nålen och förs igenom.
Andra piercers använder en speciell tång som är designad just för septumpiercingen, för att hålla septumen stadigt när de gör själva piercingen. Andra piercers har andra tricks för att garantera en rak piercing.

Själva metoden spelar inte så stor roll, utan resultatet. Piercingen bör framträda rak och jämn mot ansiktet. Den bör inte vara igenom det hårda brosket över den mjuka vävnaden eller i den tjockare hudvävnaden undertill. Den bör inte vara placerad mot ansiktet, utan längre fram mot tippen av näsan, så att den hänger i framkant av dina näsborrar.

Septumpiercings är lätta att rengöra, men det är viktigt att du gör det.
För det första så kommer en smutsig septumpiercing att lukta då de döda hudcellerna i piercingen samlas och du är i den perfekta positionen att känna allt.
För det andra, så kan en infektion, även om de är sällsynta, vara allvarliga och kräva en läkares assistans. Håll dina smutsiga händer borta! Du behöver inte leka med den eller snurra på den hela dagarna. Om du måste centrera smycket, gör så att du tar tag i själva kulan och inte i själva ringen. Om du kan, tvätta händerna först. Genom att skära ned på rökning ger du din piercing betydligt större möjlighet till att läka. Tänk på hur mycket tjära och rökrester som kommer in i din piercing med varje in- och utandning.

Smycken för septumpiercings finns i alla former. Om du längtar efter coola horn och spetsar i horn, stål eller glas, ha tålamod. De är inte optimala under läkningen. Initialt kommer du längre med ett smycke som är bekvämt. Go crazy senare. Det vi kan sätta i från början är ballclosure-ringar, hästskor eller retainers.

Om du måste, eller vill, dölja den under de 8 första veckorna (innan du byter smycke) rekommenderar vi att börjar med en septumretainer. De ser ut som ett U och tanken med dem är att de skall sitta uppvikta i näsan. På detta vis är det ingen som ser dem. De är även ett bra val om du måste dölja din piercing vid ett senare tillfälle, när den väl är läkt.

Du kan även ha ballclosureringar eller hästskoringar (circular barbells), i den storlek som är smickrande för ditt ansikte. De flesta väljer proportionella ringar med en diameter på 10 – 12mm, men storleken är även beroende på anatomin av din näsa. Med hästskor kan man variera mellan olika storlekar på kulorna, vilket kan ge dramatiska förändringar. Gällande hästskor, så är de inte optimala för att bäras som retainers. Vissa kan göra så, men det är helt beroende av storleken på ringen, kulorna och dina näsborrar. Räkna inte med att det går eller att det är bekvämt. Om du måste dölja den, skaffa en retainer under läkning.

Tjockleken på ringen ligger oftast mellan 1.2mm och 2.0mm, medan vissa kan ha utrymme för 2.4mm. Man får vara extra försiktig då man gör större hål, då det finns en risk att man rispar brosket och det är inte skönt. När den väl är läkt kan man töja upp den utan större problem. Om den sitter för nära eller i brosket, kan det vara svårare att töja, då smycket kan sätta större press på brosket vilket kan göra väldigt ont.

Många personer använder sina ansiktsmuskler osymmetriskt. De kanske ler mer med ena sidan av munnen, rullar på läppen när de tänker eller viftar med näsvingarna när de blir nervösa och många personer sover på ena sidan av sitt ansikte. Vad detta innebär för din piercing är att även den mest perfekt stuckna piercingen kan läka snett om den konstant blir utsatt för tryck åt ena eller andra hållet av dina muskler, händer eller kudde. Om du märker att din piercing börjar dra snett under första eller andra veckan av läkningen kan du ta tag i kulan och försiktigt trycka smycket åt motsatt håll och försöka få den att hänga rakt. På detta sätt kompenserar du åt motsatt håll från vad som än påverkar den och gör så att piercingkanalen inte läker snett. Efter några veckor har kanalen blivit tillräckligt stark för att inte dra sig snett och då kan du sluta justera den.
Tänk på att alltid tvätta händer innan du rör din piercing. Skulle du ha oturen att få en inte helt perfekt rakt piercing från början, kan du genom att träna den på detta sätt eventuellt justera problemet. Det kan även vara till hjälp under läkningen från en töjning.

Det är alltså septumen. Inte alltför svår att skaffa eller läka, förutsatt att din piercer vet vad han/hon sysslar med. Låt bli cigaretterna, hålla dina fingrar borta och sköt om den väl så bör du få en lycklig, smärtfri piercing på nolltid.

<- Tillbaka till Ansikte