ATT VÄLJA BODYPIERCER

Valet av bodypiercer som ska göra din piercing är ett viktigt sådant då det handlar om förtroende, tålamod och strikt renlighet utav bodypiercern. Rekommendation och rykte är förmodligen det vanligaste sättet att hitta en bra bodypiercer.

Här följer några tips och råd som kan vara er till hjälp för att hitta en bra och säker bodypiercer:

Har piercingstudion en åldersgräns?
Om piercingstudion struntar i åldersgränser kan man anta att de är oseriösa och är mer intresserade av dina pengar än av att göra ett bra jobb.

Är piercingstudion kontrollerad av Miljö & Hälsa?
Ett godkännande av dem är ett måste för att någon ska driva en piercingverksamhet.
Be gärna att få en rundvandring och en genomgång av de hygienrutiner studion använder.

Har piercingstudion en autoklav?
En autoklav används för att sterilisera piercingutrustning och smycken med och ingen studio bör vara utan en sådan! Om piercern säger att dom steriliserar någon annanstans och inte har någon autoklav, gå genast därifrån! Varje seriös piercingstudio ska ha en väl fungerande autoklav och kunna visa papper på att de tar sporprov varje eller varannan månad på sin autoklav.
Dåligt rengjorda verktyg kan orsaka sjukdomar som gulsot och andra blodsjukdomar. Det är därför sjukhus och tandläkare använder sig av autoklaver för att sterilisera sina instrument. Acceptera aldrig någon annan rengöringsmetod. Kokning eller att sprita av smycke och verktyg gör dem inte sterila. Se till att även smycket som ska sättas in har blivit steriliserat och ligger i sterilförpackning.

Gå aldrig till någon person eller företag som tar hål med ”öronpistol”!
Det ökar risken för att hålet blir snett eller att smycket börjar vandra ut mot ytan. Det enda säkra sättet att utföra en piercing är med en speciell piercingnål av samma tjocklek som smycket.
En öronpistol är utformad för att ta hål i örsnibbar och inget annat, men inte ens där är de bra och ni kan läsa mer om varför här.

Välj en etablerad bodypiercer.
En oerfaren bodypiercer kan göra hålet för djupt eller för ytligt eller sätta in ett smycke som inte alls passar till din piercing. En erfaren och samvetsgrann bodypiercer vet när han ska säga nej till att utföra en piercing, om det inte lämpar sig för din kropp.

Lita på din magkänsla!
Om du får ett dåligt intryck av den person som skall utföra din piercing, om piercern är nervös, om det känns ofräscht och stökigt, eller om du känner att allt inte står rätt till kan du bara gå därifrån!

Får du tillräckligt med information?
Bodypiercern skall ha skötselråd på papper att ge dig och noga gå igenom hur du ska sköta om din piercing för att få bästa resultat.

Använder de handskar?
Bodypiercern skall arbeta med engångshandskar av nitril, vinyl eller latex. Ser du någon som arbetar i bomullshandskar, gå genast därifrån! Det är omöjligt att göra en piercing säkert utan att byta handskar minst tre gånger. Om piercern behåller samma handskar på från början till slut finns en risk för att han överfört bakterier från tidigare kunder.

Fråga om piercern är medlem i någon branschorganisation.
Det finns två organisationer för bodypiercers i Sverige: Den svenska ASAP, Association of Safe Piercing och den internationella APP, Association of Professional Piercers. Båda organisationer kräver att deras medlemmar ska arbeta säkert och hygieniskt. Är bodypiercern medlem i någon av dessa organisationer vet du att du är i goda händer gällande renlighet och hygien, men det är inte en garanti för att din piercing blir bra.

<- Tillbaka till Piercing