EFTERVÅRD – BRANDING

En branding går igenom två stadier i läkningen: en initial läkningsperiod där huden är öppen och formar sårskorpor (2 – 6 veckor), och en längre period där ärrvävnad skapas och stabiliseras (2 – 12 månader). Därför går även eftervården genom två stadier.

I det initiala stadiet är prio ett att hålla området rent. Brandings är tredje gradens brännskador. Det betyder att huden faktiskt har blivit förstörd. Kroppens förmåga att skydda sig från infektioner är kraftigt utsatt, så du måste hjälpa till utifrån.

Det är därför extremt viktigt att inte vidröra området med smutsiga händer. Rengör du den inte, låt den vara! Pilla inte på skorporna, klia inte eller på annat sätt irritera den. Håll även alla andra, även partners och husdjur, därifrån tills dess att ytan har läkt över.

RENGÖRING

  • Tvätta ALLTID händerna innan du skall rengöra din branding.
  • Rengör 2 gånger om dagen med en antibakteriell tvål för att förhindra infektion i de exponerade områdena. En gång på morgonen och en gång på kvällen.
  • Löddra upp tvålen i rena händer och tvåla försiktigt in det i såret. Skölj ordentligt med rent vatten och upprepa processen. Skölj ännu en gång och klapptorka försiktigt med en ny engångspappershandduk.
  • ANVÄND INTE väteperoxid, alkoholbaserade produkter eller salvor på din branding! Dessa kan, förutom att irritera, även påverka läkningen negativt.

En branding kan utsöndra klar eller gulaktig vätska under de kommande första veckorna och i synnerhet under de första dagarna. Man kan då ha den skyddad med sterila bomullskompresser under denna tid, beroende på placeringen, för att undvika kontakt med kläder. Är detta inte ett alternativ, bär då kläder som är lösa, rena och förslagsvis av naturmaterial. Tight åtsittande plagg eller kläder i syntetmaterial kan gnida och irritera området och smutsiga kläder kan innehålla bakterier som kan leda till infektion. Detta gäller även för sängkläder, så se till att använda rena sängkläder under läkningen och håll husdjur borta från sängen.
För vissa kan värmestrålningen vara mest irriterande, mer än själva brandingen. Detta kan man lindra något genom att försiktigt smörja in huden omkring brandingen med svalkande Aloe Vera, men det är viktigt att inte smörja in brandingen i sig, då Aloe Vera hjälper till att påskynda läkningen. Det är endast för att mildra värmestrålningen.

När det yttersta hudlagret vuxit över är risken för infektion till största delen förbi. Du bör fortsätta att rengöra området i duschen, men kan annars se det som normal hud (fastän det är ärrvävnad).

Från denna punkt är det mest en väntan på att din kropp ska bilda nya hudceller och ärrvävnad som ska bilda det mönster du tänkt dig. Det är i detta stadium som du kan börja irritera din branding, om du så önskar, för att skapa mer dramatisk ärrbildning. Börja INTE pilla och irritera din branding förrän huden har täckt över sårytorna! Detta kan resultera i att du river upp kanterna, vilket leder till ojämna kanter eller i värsta fall en infektion.

För att intensifiera ärrbildningen kan man pröva att:
-Skrubba ytorna med en Scotchbright-svamp (gulgrön) i duschen, eller
-Försiktigt klia med en mjuk och ren tandborste längs med sårytorna.

Oavsett vilken metod man använder, se till att inte riva upp den nya huden och se till att skrubba/klia längs med linjerna och inte tvärs över. Se även till att skrubba över hela brandingen, annars kan slutresultatet bli ojämnt.

Det kan ta flera månader, ända upp till ett år, innan det färdiga resultatet. Till och med då så är slutresultatet till stor del beroende på din typ av hud. Vissa har väldigt lätt för att få kraftiga ärr utan större ansträngning, en del kan få en skiftning i färgen och vissa får ingen större skillnad.

En del kroppsdelar ärrar mer visuellt än andra. Ideala placeringar inkluderar överarmar, bröst, skuldror, skinkorna och pubis. Ben är svårare att få bra märken på. Var som helst på kroppen där det finns mjukare hud eller mer fett undertill är det lättare för huden att separeras och lämna bredare ärr. Ju mer framhävande muskulatur, desto tightare hud, vilket lämnar mer tydliga ärr.
Brandings över ytliga nerver, senor eller blodkärl är svårare och kan vara direkt olämpliga för många personer.

Kort sagt finns det inga garantier när det gäller branding, eller scarification för den delen. Det är organiska modifikationer i motsats till en exakt modifikation som t.ex. piercing.
Slutresultatet kan variera beroende på placering, hudtyp, kroppsfett, skötsel och så vidare. Tyngdpunkten bör ligga på själva upplevelsen från en branding, än enbart på själva slutresultatet.