BRANDING

Höger knä nygjort, vänster knä 3 veckor gammalt

Höger knä nygjort, vänster knä 3 veckor gammalt

Branding, eller så kallas brännmärkning, är en form av scarification där det färdiga resultatet uppnås genom att man bränner in ett mönster/motiv i huden istället för att skära in det.
Precis som med andra typer av scarifications vill man ha bra ärrvävnad för att bilda ett jämt mönster, men skillnaden för brandings är att man inte behöver arbeta så mycket med irritation för att påverka resultatet.

Procedur

Det finns många olika sätt att utföra en branding. Den mest traditionella metoden kallas strike branding.
Barbarella Body Piercing använder sig utav en metod som kombinerar strike branding med scarification, där vi hettar upp kulor och spetsar i stål och sedan drar längs med linjerna på mönstret.

Branding känns mycket mindre än man tror och det största smärtan är psykisk. En branding bränner huden och träffar då exponerade nervändar, kroppens smärtsensorer. Det känns en sekund innan nervändarna bränns bort, vilket inte händer om du bränner dig på t.ex. spisen. Däremot så kan endorfinkicken vara extrem.
Under läkningen kan en branding vara väldigt öm, speciellt om den sitter på en kroppsdel med mycket rörelse.

Läkningen för en branding går genom två stadier: en initial period då huden är öppen och bildar sårskorpor (2-6 veckor) och en längre period då ärrvävnaden bildas och stabiliseras (2-12 månader). På grund av detta går även eftervården igenom två skeden.

Under den initiala läkningen så är det viktigaste att hålla området rent. Brandings är en brännskada av tredje graden, vilket innebär att huden faktiskt har blivit förstörd. Din kropps förmåga att skydda sig själv från infektioner har genom detta kraftigt förminskats, så du måste ta igen det utifrån.

Med detta i åtanke så är det extremt viktigt att inte vidröra området med smutsiga, otvättade händer. Om du inte rengör området, håll händerna borta! Pilla inte bort sårskorpor, klia inte, gnid inte eller på annat sätt irritera området. Tänk även på att hålla eventuella partners och husdjur borta  från området, tills dess att området slutit sig helt.

Vidare till Eftervård ->