SKÖTSELRÅD

För att din nygjorda anchor eller diver ska läka optimalt, tänk på följande:

– ha din anchor övertäckt med plåster/kompress dygnet runt de första 10 dagarna. Detta håller din anchor skyddad mot smuts, hår, etc och hjälper kroppen att sluta sig bättre runt basplattan.

– utsätt inte din anchor för kroppsvätskor, parfymer/lotions eller smink. Dessa produkter kan vara väldigt irriterande för din nygjorda anchor och kan både förlänga och försvåra läkningen.

– tvätta alltid händerna innan du rengör din anchor.

– låt ingen annan vidröra din anchor under läkning och tänk på att hålla husdjur borta från sängen under läkningen.

– smink är fienden. Undvik så länge du har din anchor. Alltid.

Rengöring:

Tvätta dina händer först!
Tvätta din anchor 1-2 gånger om dagen första 3-4 veckorna.
Spola försiktigt rent med ljummet vatten för att lösa upp eventuella sårskorpor.
Använd sedan en mild antiseptisk tvål/lösning och rengör runt smycket, låt det sitta kvar max 30 sekunder och spola sedan rent ordentligt.

Man kan även rengöra med saltlösning 1-2 gånger om dagen, men vi föreslår att man väntar med det tills efter första 10 dagarna.

För att rengöra din anchor behöver du:
– rena kompresser eller makeup pads
– antiseptisk tvål/lösning
– koksaltlösning – bäst resultat får du genom att göra din egen saltlösning, men du kan även köpa från Apoteket.

Koksaltlösning:

Varma saltlösningsbad kan vara bra komplement till att läka piercings. Det hjälper till att dra ut vätska, mildra irritationer och kan förebygga infektioner. De hjälper även till att stimulera cirkulationen i området vilket kan påskynda läkningen. Du kan använda saltlösningsbad för generell läkning, för att ta bort torkad vätska innan rengöring eller en del aktiviteter och för att mildra eventuella irritationer och infektioner.
Vi rekommenderar att du blötlägger din piercing under flera minuter (10-15) minst en gång om dagen och oftare om du har problem med läkning. Snabba blöttläggningar på 1-2 minuter kan vara mildrande och sköna mellan normala tvättillfällen.

Havssalt, utan jod, fungerar bäst då det är renast. De flesta bordssalter innehåller extra kemikalier (aluminium, magnesium, jod osv.) vilket kan irritera och svida, samt dextros (socker) som kan orsaka svampinfektioner. Många jodfria salter och koshersalter är naturliga havssalter. Läs innehållsförteckningen: om det endast innehåller sodiumklorid (salt) och eventuellt någon form av kalcium (-fosfat eller -silikat för att minimera klumpar) så är det bra.

För att blötlägga: Lös upp en 1/4 tesked havssalt i ett glas med 2,5 deciliter varmt vatten (destillerat om möjligt). En starkare lösning är inte bättre och kan faktiskt vara skadligt för din piercing. Vinkla glaset och håll det över din piercing 10-15 minuter, men se till att hålla lösningen varm hela tiden.
För piercings i ansiktet eller i öronen kan ett shotglas vara enklare, alternativt sterila kompresser från Apoteket som man blöter och håller emot. Med kompresser kan man behöva byta ut dem oftare då de svalnar snabbare. Efter att du blötlagt din piercing, skölj med vatten och torka torrt med en ren handduk eller pappershandduk.