SPECIFIKT OM ORALA PIERCINGS

Orala piercings som tunga, läppar och mouche läker snabbt och enkelt, ofta mellan 6 – 10 veckor, föutsatt att du sköter om dem. Smycke kan bytas efter läkning eller på rekommendation av din piercer, men bör aldrig tas ur under läkningen ens för korta perioder. Dessa piercings kan dra ihop sig väldigt snabbt utan smycke i, ibland på bara några minuter. Detta gäller speciellt för tungpiercings. Gillar du din piercing, se till att behålla smycket i. Om du måste dölja den, prata med din piercer om genomskinliga retainers och kulor i plast. Kontrollera även då och då att kulorna sitter väl åtskruvade.

Svullnad

Du kan förvänta dig att din piercing kommer att vara svullen under flera dagar, med överbliven svullnad ungefär en månad. Genom att suga på isbitar och dricka isvatten hjälper du kroppen att hålla svullnaden nere och mildrar känslan i munnen. Håll huvudet högt, gärna med dubbla kuddar när du skall sova, och försöka att inte prata alltför mycket. Undvik blodförtunnande medel som aspirin, alkohol och andra stimulanter samt saker som får ditt hjärta att slå snabbt. Försök att undvika sugrör och pipor, då sugandet kan orsaka blödning och extra svullnad. Ät det som känns bekvämt, men försök att undvika kryddstark, syrlig eller varm mat under första veckan, då de kan vara väldigt irriterande för din piercing. Kamomillte under de första dagarna kan hjälpa till att reducera svullnaden och mildra känslan i munnen. Låt det svalna eller kyl det och håll det kvar i munnen när du dricker det.

För att tillåta svullnad är alltid längden på det initiala smycket längre än det smycke som kan bäras när det är läkt. När svullnaden har lagt sig och piercingen är läkt kan du byta till en kortare stav eller mindre diameter på ring. Om du går med för stort smycke i kan riskera att flisa tänderna, irritera tändköttet, få ärrvävnad eller annan oral skada. Var dock tålmodig! Genom att byta till mindre smycke för tidigt kan du orsaka mer svullnad och förlänga läkningen. Vänta tills du är läkt eller konsultera med din piercer.

Rengöring

Varje gång du har ätit, druckit eller rökt bör du skölja munnen med kallt, eller varmt, vatten. Vissa föredrar saltlösning, men det är en smaksak. Vissa använder även munskölj, men vi rekommenderar att man använder munskölj endast morgon och kväll.
Detta rensar munnen, mildrar eventuell smärta samt hjälper läkningen då du sköljer bort eventuellt irriterande saker. Det minskar även den vita utsöndringen som normalt samlas runt hålet och tar även bort rester från rökning. Ta en nypa havssalt i två deciliter varmt vatten. Om du har högt blodtryck eller hjärtproblem, kan du behöva använda saltlösning mindre ofta och istället skölja med varmt vatten. Rådfråga din läkare. Vill du dock använda munskölj, se till att den har så låg alkoholhalt som möjligt och använd den inte mer än 1-2 gånger per dag. Starkare munskölj (t.ex. Listerine) är på tok för starka.

Läpp/Kind/Mouche

Utöver de råd som nämns här ovan, bör du även tvätta utsidan av din piercing morgon och kväll och gärna efter rökning. Antiseptiska lösningar tenderar att vara mest effektiva, speciellt där oljig hud, smink och rökning kan påverka. Steril koksaltlösning från Apoteket kan vara till hjälp om du behöver rengöra snabbt under dagen. Varm saltlösning på utsidan av piercingen kan underlätta för läkningen och minska sårskorpor och utsöndring. Ta inte bort sårskorpor med dina fingrar! Det kommer att förvärra situationen. Tvätta istället din piercing och blötlägg den oftare. Följ skötselråden under Eftervård av piercings.

Generellt

Försök att dra ned på rökning och undvik att tugga tuggummi eller leka med din piercing under läkningen. Undvik blöta kyssar och oralsex tills piercingen är läkt. Om du måste kyssa din partner, se till att han/hon rengör munnen först och rengör din egen mun efteråt. Kom ihåg, att det är ett öppet sår och ni kan komma att byta mer än bara bakterier med varandra. All utbyte av kroppsvätskor bör anses vara osäkert sex. Även om du lever i ett monogamt förhållande så har din partner annorlunda naturliga bakterier än dig, vilka kan leda till infektioner. Du låter väl inte din partner slicka dina andra sår väl?

Håll fingrarna borta från munnen! Slicka inte på fingrarna, bit inte på naglarna och rör inte piercingen under läkningen! Tänk på allt som du rört på en enda dag och på alla andra som rört samma saker. Detta gäller även att bita på pennor och dylikt. En ny tandborste kan vara till stor fördel. Efter den första veckan kan du försiktigt borsta din tunga och smycke när du borstar tänderna. Detta hjälper till att avlägsna bakterier och plack, speciellt på den undre kulan på en tungstav. Milda eller naturliga tandkrämer kan vara behagligare än starkare kommersiella varianter.

<- Tillbaka till Skötselråd