LÄPP/LABRET

 

 

Läppiercings har i många kulturer länge varit en av de populärare piercings tillsammans med septum, näsvinge och öronpiercings. De flesta har i dagens samhälle sett bilder av de kända läpplattorna från vissa afrikanska och sydamerikanska stamfolk. Färre känner till de silversmycken och benplattor som används av Tlingit-stammen i nordvästra Amerika eller de handsnidade elfenbenssmyckena för labretpiercings som används av Inuiterna vid Nordpolen. I verkligheten så utövas labretpiercings på i stort sett alla kontinenter och har både symboliska och estetiska betydelser i dussintals kulturer.

Traditionella piercings i Läpp kan placeras vart som helst längs kanten av läpplinjen, oftast på underläppen. De görs oftast på sidan, mellan mungipan och där läppen börjar smalna av från den fylligare mittdelen. De kan även placeras närmre, eller i mitten av läppen, men man får vara försiktigare då smycket kan komma i vägen mer, speciellt vid kyssar.

Vid placering i mitten av läppen sätter vi endast i labretstav från början för att underlätta läkningen. När piercingen väl läkt kan man byta ut denna mot en ring.

Smycket är oftast en 1.2 eller 1.6mm tjock ring eller labret. En del kunder känner att en ring på 1.6mm ger bättre stadga i hålet än ringar på 1.2mm. Diametern på en ring beror på fylligheten av läppen. Likt tungpiercingen kommer hudvävnaden att svullna under den initiala läkningen vilket kräver en större diameter. Efter läkning (8 – 10 veckor) kan du oftast byta ned till en mindre ring eller kortare labret.

Labret – Termen Labret, korrekt uttalat la-bret (rimmar med bett), syftar generellt sett på en enda piercing placerad under mitten av underläppen, ungefär halvvägs mellan nedre kanten av underläppen och vecket vid toppen av hakan. Höjden kan variera mellan alltifrån vecket till kanten av läppen, förutsatt att smycket sitter bekvämt mot tandköttet på insidan.
Labreter kan även utföras i par, på båda sidor av mitten (vissa syftar till lägre labreter, speciellt i par, som Lowbrets/Snakebites).

Det initiala läksmycket för en labretpiercing är vanligtvis en 1.6mm tjock labret – en stav med en liten kula (på utsidan) och en platt disk (som ligger emot tandköttet). Detta är oftast det mest bekväma smycket för läkning. Som med tungpiercingen svullnar läppen under de första dagarna eller veckorna, så en något längre stav initialt är nödvändigt. Den initiala längden beror så klart på läppens tjocklek.
Efter att piercingen är läkt kan man byta ned till en kortare stav. Även om piercingen verkar vara läkt efter ett par veckor, så är den inte fullt läkt förrän efter ca två månader. Om du byter ditt smycke tidigare än så, kan vävnaden tendera att svullna upp igen, vilket gör det nya smycket för kort.
Med detta i åtanke, så rekommenderar vi att ni väntar tills er piercing är fullt läkt innan ni byter ned till en kortare stav, eller att ni går till en professionell piercer och får hjälp att byta smycke.

Vertikal Labret
Som namnet antyder placeras denna piercing, vanligtvis centrerad i läppen, vertikalt. Böjda stavar är mest lämpade för denna placering. Som för många piercings är denna placering beroende av anatomin på läppen och bör endast göras på fylligare läppar där underläppen har en god kant utstickande från läppen.

 

 

 

 

Läppens vävnad är väldigt mjuk och ”förlåtande”, så om ni vill stretcha vid ett senare tillfälle är det inte alltför svårt. Vi känner ett antal personer som springer omkring med smycken på 9mm och större. Sett från ett kulturellt världsomspännande perspektiv är detta ingenting.
I många delar av världen skär man läppen, hellre än att pierca, för att tillåta mycket större smycken.

 

 

Labreter finns i stål, titan (färgat och vanligt) och guld och kan smyckas med kulor, koner, spetsar eller glittriga stenar i dessa metaller. Man kan även använda akryl- eller stenkulor eller ovanligare former som dödskallar eller spader ess. Man behöver aldrig bli uttråkad med denna piercing.

Gällande alla piercings så kan inte alla personer ha alla piercings, med den individuella anatomin som utgångspunkt och detta gäller även här. Piercings i läppen i samband med tandställning av vissa modeller är inte att rekommendera.
Som för alla piercings, försök inte att lämna dem tomma under längre perioder. Läppar, tungor och kinder tenderar att dra ihop sig väldigt snabbt, oftast inom en halvtimme. Om ni behöver dölja piercingen, pröva med en ofärgad plast-retainer avsett för detta ändamål.

<- Tillbaka till Orala