NAVEL

 

 

Navelpiercingen är i särklass det största kännetecknet för piercing i det moderna samhället. Även om piercing fifflades med i homo- och S/M-kretsar i USA under flera årtionden, och har varit en stöttepelare världen över ända sedan förhistorien, så var det med ankomsten av navelpiercingen som media i det vita Amerika vaknade till. Varför naveln och varför nu? Beroende på om du frågar en antropolog eller en arg förälder kommer du att få en uppsjö av varierande svar. Men om du frågar den genomsnittliga personen som betraktar piercingen, kommer du troligen få höra att den på något sätt bara är fin. Kläddesigners vet det. Det är ingen tillfällighet att höftlåga jeans och sarongkjolar visades upp på catwalken när modeller började bära accessoarer i sin navel.

Oavsett vad just dina skäl är till att skaffa denna piercing, så är den en av de som tar längst tid på sig att läka. Läktiden kan vara från 3 månader upp till ett år och infektioner och ärrvävnad från felaktig skötsel är vanligt förekommande. Detta betyder inte på något sätt att du kommer att ha problem. De flesta problem med navelpiercings har en av två orsaker: en navel som inte är lämplig för piercing; och felaktig skötsel. Med lämpig information och en stor del hängivelse, finns det inga skäl till att du inte kan ha en perfekt navelpiercing.

Att ha i åtanke: Alla navlar är inte lämpliga för piercings. Det är sant, du kanske inte har rätt form på din navel för den här typen av dekoration. Det betyder inte att det är något fel på din navel eller mage, mer det att arvsanlagen inte är på din sida. Det här är vad vi tittar efter…

För att vara en kandidat för navelpiercing behöver din navel ha en framskjutande hudkant överst (eller underst) på din navel, med tillräckigt utrymme bakom kanten för att smycket skall kunna sitta bekvämt.
Om din navel har en mer rundad sluttning som böjer sig undertill, kan din piercing troligtvis ändra riktning och växa ut allt eftersom och du borde inte ha fått den utförd. Om det inte finns tillräckligt med utrymme bakom kanten för att smycket skall kunna hänga korrekt, kan det resultera i ärrvävnad. Vidare, om din navel sjunker ihop när du sitter ned (som ett öga som stängs), är chanserna att du kan läka den utan ärrvävnad och svårigheter väldigt små. Du bör inte få den utförd.

Dessa beskrivningar kan låta förvirrande, men du är alltid välkommen in till oss och fråga en bodypiercer vad som fungerar för din unika kropp.
Bli inte stött om din navel inte går att pierca. Det betyder inte att det är något fel på din kropp.

Det betyder heller inte att du inte kan få det gjort. Vem som helst kan få en nål stucken genom sin hud. Däremot betyder det att dina chanser att läka din piercing och bli nöjd med resultatet är väldigt små. Vi vill inte ta dina pengar och försätta dig i ett år eller mer av läkning och obehag, med endast ärr och sorg i slutändan.
Om det inte fungerar, vill vi att du ska veta det.
Om du kan göra det, är läksmycket en böjd stav på 1.6mm. Du kan få en stav med en glittrig sten i, eller en stav med vanliga titankulor på.
Beroende på formen av din navel, kommer din piercer att avgöra vilken form av smycke som passar bäst för dig under läkning. Smycken av udda form, t.ex. Bodyspirals och hängande navelsmycken är inte lämpliga för läkning men kan testas att bäras när piercingen väl läkt färdigt. Smycken som är för smala (1.2mm eller tunnare) löper större risk att riva upp huden om det fastnar i kläder eller dylikt och det är mycket troligare att det rör sig mer i piercingen och skapa ärrvävnad om det utsätts för tryck eller misskötsel.

Väldigt många får röda eller lilafärgade skinnbulor kring övre eller undre änden runt hålet. Detta är en typ av ärrvävnad orsakad av smycket som skär i den kringliggande vävnaden när det rör sig i hålet. Kroppen tillsätter då extra hudceller för att försöka skydda sig från irritationen, ungefär som en mussla bildar en pärla av slem runt ett sandkorn.
Sådan ärrvävnad är oftast ett resultat av att man leker/pillar/håller på med sin piercing, har tunga kläder på den, hänger eller ligger på den. Låt din piercing vara ifred!

Väl läkt behöver ditt smycke sticka ut ifrån kroppen hela tiden. Det skall inte vara tryckt, pressat eller hållet mot endera sidan.
Du bör även undvika att sova på mage samt försöka att sitta rakt nog så att piercingen inte blir ihoptryckt. Att ha byxlinningen ovanför piercingen är inte alltid ett bra alternativ, då det ändå kan skapa ett tryck på smycket.

Ett annat stort problem folk har med navelpiercings är att hålla dem rena. För kompletta skötselråd kan ni se vår Eftervårdssektion. Men, viktigast av allt: Håll dina händer borta från den! Det är inte en leksak! Vi vet att du vill ta på den och leka med den, men låt den vara. Även om du precis tvättat händerna på en allmän toalett och sedan tar i dörrhandtaget, kan du vara helt säker på att alla andra före dig också tvättade händerna innan de tog i handtaget? Multiplicera det med allt annat du tar i på en dag (telefoner, pengar osv.). Skrämmande tanke. Om du håller den ren är du på god väg mot en framgångsrik piercing.

En navelpiercing kan få dig att känna dig lite extra fin och speciell, även om ingen annan ser den. Då blir det din lilla hemlighet, men den behöver faktiskt lite extra omhändertagande för att den skall se bra ut, läka ordentligt och inte åsamka dig onödig smärta eller komplikationer.
Om du skaffar dig information i förtid och ger dig själv bästa möjlighet att läka ordentligt, kommer du att få ut det bästa från din piercing. Och det är, så klart, hela vårt mål.
Tveka inte att konsultera med en bodypiercer om du har några frågor kring din navel eller din läkning.

<- Tillbaka till Piercings