BRÖSTVÅRTA

 

 

Piercings i bröstvårtor är troligtvis ett ganska ungt påfund. Det har spekulerats i huruvida damerna i den viktorianska engelska societeten hängav sig åt denna modifikation, på samma sätt som den europeiska exploateringen av världshaven sparkade igång en tatueringsmodefluga bland de välbärgade, men bristen på bevis ger sken av det inte är mer än rykten. Oavsett vad, så är piercings i bröstvårtorna inte bara en väldigt elegant piercing att se på, utan även lite stimulerande för den som bär den.
Placeringen av smycket är detsamma för både kvinnliga och manliga piercings och är extremt viktig. En felaktig placering är den vanligast förekommande orsaken till ärrvävnad eller problem med att läka dessa piercings. Piercingen bör sättas vid basen av själva vårtan, där vårtan möter vårtgården (den större, lite mörkare cirkeln). Placeras piercingen djupare än basen, kan läkningen förlängas extremt och kan leda till överdriven ärrvävnad och missformade bröstvårtor. Om piercingen placeras för långt ut, närmre tippen av vårtan, finns det definitivt en risk för emigrering (bortstötning). Utförs denna piercing korrekt kan bröstvårtan bli styv och stanna så. Den kan även komma att växa något, vilket ger dig den där ”precis-inkommen-ifrån-kylan”-looken hela tiden. En del kan även bli mer känsliga.

Den minsta storleken för män som bör beaktas är 1.6mm. Tunnare än så har en högre risk att växa ut eller ge slitage och ärrvävnad om man leker med dem för hårt. En tjockare storlek kan användas om vårtan är tillräckligt stor och rekommenderas särskilt om du vet att den kommer att utsättas för tyngre lekar (Ja, detta innefattar även att hänga kedjor och dylikt ifrån den). Den minsta diametern på en ring för en normalstor bröstvårta bör aldrig vara mindre än att mer än 1/3 täcks av vårtan. Stavar är också ett alternativ och vårt främsta val vid initiala piercings för bättre läkning.

Kvinnor kan med fördel sätta lite tjockare smycken, då deras vårtor oftast inte bara är större, utan även får utstå mer irritation från BH osv. Generellt så är 2.0mm tillräckligt, men 2.4mm är en möjlighet för större vårtor. Den genomsnittliga ringen bör inte ha en diameter mindre än 12mm, men med en bredare vårta krävs oftast en större ring. Längden på en stav ligger oftast mellan 10mm och 18mm.

När det kommer till kvinnliga bröstvårtepiercings är valet mellan ring och stav som läksmycke ett väldigt viktigt sådant. För vissa bröstformer fungerar båda smyckena bra och skillnaden dem emellan är mycket liten (om du inte utövar kontaktsport, då en stav är det bästa valet). För andra former (oftast större bröst, eller de med lågt sittande bröstvårtor eller vårtor som pekar nedåt) är stav helt klart det bästa alternativet.
För att en ring skall sitta bra behöver den hänga parallellt med kroppen och inte vara vinklad bakåt mot kroppen, även när du bär BH. Om du har tillräckligt med plats under vårtan på ditt bröst, så att hela ringen kan vila mot huden och fortfarande vara parallell med kroppen så är det lugnt. Däremot, om ditt bröst svänger inåt tätt under din bröstvårta, så att en BH trycker ringen bakåt mot din kropp, så är en stav det bästa för dig. Att ha en ring i en sådan bakåttryckt position kan försvåra en enkel läkning och kan även uppmuntra piercingen att växa ut. Då den undre delen av ringen pressas bakåt och inåt, så blir toppen (som sitter igenom bröstvårtan) av ringen pressad framåt, bort från kroppen. För att mildra detta tryck kan kroppen komma att helt enkelt sluta motstå kraften och tillåta ringen att växa ut från kroppen (Kvinnor med vida, flata bröstvårtor kan även ha detta problem).

En del kvinnor har prövat andra lösningar för att få ringen att hänga parallellt, som att vika upp ringen ovanför bröstvårtan, när man bär BH. Man kan även pröva att bära sport-BH eller tighta linnen istället. Ett annat alternativ är att vika en kompress och lägga bakom ringen som stöd, när man bär BH, men om du inte orkar hålla på eller gillar den slanka formen av en stav, så är stavar ett utmärkt val.

Bröstvårtor kan läka på mellan 2-4 månader, medan vissa kan ta längre tid. Dessa läktider är dock endast för initial läkning och många personer kan på avsöndring från sin piercing när som helst under det första året. För kvinnor så sker detta oftast runt deras menstruation. Många personer märker även av mer avsöndring om de är sjuka, stressade, när de inte har ätit eller sovit bra eller när de har druckit alkohol, rökt osv. för mycket. Som med alla piercings, om ditt immunsystem är överbelastat, kommer dina piercings att säga till. Extra tvätt med koksaltslösning hjälper oftast till att förbättra det hela.

Du måste undvika att ta på dina bröstvårtepiercings med smutsiga händer, oavsett om det är dina eller din partners. Hur lockande de än är, skall de inte lekas med förrän de är helt läkta! De kan, och kommer oftast, att bli infekterade om du håller på med dem för tidigt. Om du är snäll mot dem, så kan du få oerhört vackra, styva, härligt känsliga bröstvårtor för resten av livet.

<- Tillbaka till Piercings