ÖGONBRYN

Ögonbrynspiercings började dyka upp på 80-talet och har vuxit i poularitet sedan dess. De är en av de enda enbart estetiska piercings, med inga erkänt symboliska aspekter associerade med dem. De drar uppmärksamheten till dina ögon och övre delen av ansiktet och öppnar antingen upp blicken eller intensifierar den. De är även väldigt lätta att utstå och relativt enkla att läka.

Ögonbrynspiercings tar ungefär 8 – 10 veckor att läka och är lätta att sköta om. Generellt så läker de utan större komplikationer, förutsatt att du håller den ren och håller smutsiga händer, smink och hår borta från den. Blir den infekterad svullnar de ofta upp och/eller bildar vätskefyllda bulor eller finnar vid hålet. Varm saltlösning ett par gånger om dagen brukar kunna ta hand om det rätt så fort. Om det svullnar upp inom de första dagarna efter att du gjort den, är det troligtvis inte en infektion. Läs vidare för mer info.

Hur man genomför en ögonbrynspiercing kan variera ifrån piercer till piercer och med kundens hudtyp. Efter att man tvättat och markerat området, brukar många piercers nypa upp huden med en tång, sticker på din utandning, tar bort tången och sätter i smycket i bakändan på nålen. En del piercers använder en så kallad ”freehand”-teknik, där man nyper upp huden med fingrarna istället för med en tång. Detta kan lägga till en bråkdels sekund till själva sticket, men kan reducera svullnaden och risken att få ett blåmärke ifrån tången. Då själva tången oftast är den del av piercingen som är obekvämast, är ofta freehand-tekniken mindre traumatisk att utstå. Vilken teknik din piercer använder sig av, avgörs helt och hållet av din piercer och din anatomi. Ingen teknik är fel och båda kan resultera i en perfekt och vacker ögonbrynspiercing.

Ögonbrynspiercings kan svullna något när man gjort den och vissa har en benägenhet till att svullna mer, blöda, få ett blåmärke och till och med ett blått öga. Detta gäller speciellt personer som har lätt för att få blåmärken eller blöder mycket, eller för de som har väldigt ”tunnt” blod på grund av medicin, stundande menstruation eller andra fysiska aspekter. Förvänta dig inte att det sker, men bli inte förvånad om det gör det. Sköt om svullnaden som du gör med andra svullnader: ispackningar, håll kroppsdelen högt (extra kuddar när du skall sova) eller antiinflammatoriska tabletter där den verksamma substansen är paracetamol (då det inte har blodförtunnande egenskaper som vissa andra läkemedel). Svullnaden brukar generellt gå ned efter några dagar medan ett blåmärke kan hålla i sig lite längre. Ju mer du bråkar med blödning, svullnad eller blåmärken, desto längre kommer det att hålla i sig. Slappna av och låt det läka.

Då somliga ögonbrynspiercings håller flera år, kan vissa växa ut efter ett eller två år. Detta betyder att de stegvis närmar sig ytan allt eftersom din kropp växer ut nya hudlager bakom smycket. Över lag kan de flesta ögonbrynspiercings emigrera/stötas ut. Detta byter inte att din piercer gjort något fel, men det finns en del knep för att förlänga livstiden på din piercing. Emigrering är helt enkelt sättet din kropp tar hand om smycken som sätts på plan hud. Det universiella här är, att ju bättre du sköter om din piercing, desto längre kommer den att hålla. Att leka med den, fingra, pilla, tvinga den ligga plant, låta den bli infekterad och tvätta den med hårda kemikalier som väteperoxid kan påverka din piercing att växa ut snabbare. Att bära smycken som är för tunna (mindre än 1.2mm), för korta eller för tunga kan också påskynda emigrering. Oftast har du redan tröttnat på din piercing innan den kommer ända ut till ytan, men om den växer ut och du fortfarande vill ha den, så kan man göra om den när ärrvävnaden väl läkt (efter ett par månader).

På Barbarella Bodypiercing gör vi ögonbrynspiercings med böjda stavar, antingen i 1.2mm eller 1.6mm tjocka. En del piercers sätter raka stavar, men vi anser att de löper större risk att emigrera då de sätter större press framåt och utåt. Ringar och hästskor kan användas, men vi rekommenderar att man väntar med det tills dess att piercingen är läkt.
Om du behöver dölja piercingen, när den är läkt, finns det genomskinliga plastretainers du kan använda.

Det slutliga utseendet av din piercing beror inte bara på ditt smycke, utan även på placeringen. Placerar man den på ögonbrynets yttre tredjedel, kan piercingen få ditt öga att verka bredare och mer öppet. Sätter man den i den inre tredjedelen, närmre näsroten, ger den en allvarsam ton till ansiktsuttrycken.
Den vanligaste placeringen är mot den yttre delen av ögonbrynet, precis utanför valvet på ögonbrynet. Denna placering är tillfredställande på de flesta ansikten. Även vinkeln på piercingen kan justeras, från nästan helt vertikalt till diagonalt. En vertikal placering drar mer uppmärksamhet till själva piercingen, i motsats till ansiktet. Sätter man den i en ungefärlig 45-gradig vinkel, där den undre kulan möter utkanten av iris, kan den framhäva ögonen men den exakta vinkeln beror på den individuella anatomin.

Över lag så är ögonbrynspiercings en av de mest användarvänliga ansiktspiercings som finns. De gör inte så ont att utstå, är lätta att sköta om och de är smickrande för de flesta ansiktsdragen. De ger dig ytterst lite att oroa dig för, bortsett från kanske din chef och din mamma.

<- Tillbaka till Ansikte